top of page

Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

Як вийти заміж за американця?

Ви завжди мріяли про шлюб із сильним вродливим американцем? Вам сниться, що ви – дружина відомого письменника, який, до того ж, поліглот і шалено любить котиків? Який перевезе вас злидарювати у Європу та годуватиме голубами з Люксембурзького саду? Жити не можете без риболовлі та сафарі? Вітаємо (чи ні?)! Ваш типаж – Ернест Гемінґвей. Пишемо про жінок, які були “типажами” самого Ерні.

Типаж “Кетрін Барклі”

“Війна є найкращою темою з усіх. Вона об’єднує максимум матеріалу, пришвидшує хід подій і показує речі, на які за звичайних умов довелося би чекати все життя” – писав Гемінґвей Скотту Фітцджеральду. Війна справді подарувала Ернестові чимало сюжетів. А ще – жіночих образів.

Ernest-Hemingway-a_2786031b

Аг та Ерні “Хочеш вір мені, хочеш – ні. Я завжди думав, як воно було б – справді зустріти дівчину, яку ти кохатимеш все життя? Тепер я знаю.”


Ви – Агнес фон Куровскі, дочка польского графа та медсестра в міланському госпіталі. До вас потрапляє молодший на сім років водій Червоного Хреста Ернест Гемінґвей зі скаліченими ногами. Дозвольте йому називати себе Аг та писати сестрі про те, що ви – “та сама”, потайки від головної лікарки пийте з ним к’янті та коньяк і розмовляйте про дитинство. Коли він встане на милиці – радійте. Тепер він розноситиме за вас термометри хворим. А ще уявлятиме вас у своєму ліжку. Не хвилюйтеся, це лише його фантазія, ви в цьому ліжку не побуваєте. Не намагайтеся пояснити йому, що це любов, а не кохання – він вас не слухатиме.

Обережно, Ернест пропонуватиме вам вийти за нього заміж і навіть повернеться до Чикаго, щоб заробити гроші на весілля. Напишіть в листі, що після кількох місяців розлуки ви усвідомили, що любите його, як матір, а не як кохана.

z16373037Q,Z-pielegniarkami--w-pelerynie-Amges-von-Kurowski-

Агнес (ліворуч) та Ернест в Мілані Колекція Е. Гемінґвея, Президентська бібліотека Музей Дж. Ф. Кеннеді


Очікуйте. Ернест увіковічнить вашу постать в образі Кетрін Барклі з “Прощавай, зброє!” та Ліз із “Дуже короткої історії.” Не хвилюйтеся, якщо в цих історіях є розбіжності з вашим життям, зрештою, ви – його воєнна муза.

Типаж “Жінка, яку можна забрати до Парижа”

1919 року Ернест писав в листі: “Дозволь мені сказати тобі, Барні, що усі варіанти з жінками – і дикими, і ручними – мене абсолютно не цікавлять. Я вільний чоловік!”

Ви – Гедлі Річардсон, піаністка з каштановими кучерями і мріями про Європу. Після знайомства з вами Ернест запропонує піти на футбольним матч, але ви покалічите ногу й не зможете взути чобіток. Не засмучуйтеся, спробуйте його вразити. Підіть на стадіон у червоному домашньому тапочку. Вуаля! Тепер Ернест вважає вас розкутою і впевненою жінкою! 1921 року ви перетворите цього вільного чоловіка на вашого чоловіка.

ErnestHemingwayHadley1922

Ернест в шерстяних шкарпеточках і Гедлі Річардсон


Скоро він вирішить, що треба переїхати в Париж – для натхнення і творчої атмосфери. Там ви житимете в квартирі без гарячої води та каналізації, з одним матрацом і кількома картинами. Зате вигляд з вікна чудовий – чим не ідилія? Він познайомить вас зі своїми талановитими друзями. Будьте готові до того, що на вечерю у вас будуть голуби, зловлені в Люксембузькому саду. Можливо, він так проявляє любов. Забудьте про фортепіано. 1922 року у вас народиться малюк Джек, а Ернест почне загравати з іншими жінками. Він все ще кохає, але тепер – не лише вас. Спершу Гем кине оком на Дафф Туізден, а тоді – на Поліну Пфайфер.

Візьміть себе в руки та подайте на розлучення. Поясніть Джекові, що тато кохає Поліну. Не хвилюйтеся, зовсім скоро ви познайомитеся з журналістом Полом Мауером і проведете з ним щасливе життя. Ернест напише вам великого листа з подякою та розумінням, а тоді  назавжди залишиться вашим другом, а ви – жінкою з “Свято, що завжди з тобою.”

Типаж “Подруга моєї дружини”

Ви – Поліна Пфайфер, журналістка “Vogue” та донька заможного землевласника. Ви познайомитеся з Гемінґвеєм на вечері у Гарольда Леба, куди Ернест прийде з Гедлі. Станьте її подругою. Закохаєтеся в Ернеста та, після розлучення з Гедлі, візьміть шлюб у паризькому костелі.

На медовий місяць Ернест повезе вас у рибацьке селище. Обережно, там він поранить ногу і замість відпочинку вам доведеться його доглядати. Цей шлюб подарує вам синів Патріка й Грегорі, подорож до Кенії, будиночок у Флориді та ранчо на Кубі. Ернест дуже вас любитиме і навіть збереше вам, що це саме ви застрелили лева на сафарі.

Ernest_and_Pauline_Hemingway,_Paris,_1927

Вусатий Ернест та Поліна Гемінґвей


У романах він вас, щоправда, не згадає. Хіба в “Снігах Кіліманджаро”, де письменник Уолден звинувачуватиме свою заможну дружину в утраті свого таланту. 1938 року Ернест закрутить роман із журналісткою, коли буде на громадянській війні в Іспанії, а вже через два роки ви розлучитеся.

Типаж “Дороті Бріджес”

Ви – Марта Ґелгорн, успішна ексцентрична журналістка, яка може позмагатися з Гемінґвеєм як в письмі, так і в авантюрності. Ви познайомитеся в барі у Флориді та почнете загравати з письменником, а у листі до Елеонори Рузвельт назвете його “привабливим чоловіком та чудовим повістярем.”

Їдьте з ним до Мадрида. Зруйнуйте його шлюб. Періодично їдьте у відрядження, а після пропозиції довго вагайтеся, чи хочете взагалі заміж. Ернест писатиме, що найважливіша річ, яка існує – це його кохання, і готовий збожеволіти від щастя, якщо ви погодитеся стати його дружиною. Зрештою, у вас не буде вибору, тому – погоджуйтеся.

Готуйтеся: цей шлюб буде таким же гарячим, пристрасним та сповненим холеричності, як і війни, на які ви будете їздити кореспонденткою. Ерні, до речі, іноді їздитиме з вами. У вас є багато причин для сварок: Ернест хоче спокійного сімейного життя, а ви – будувати кар’єру. Ернест пропонує писати під прізвищем Гемінґвей, але ви не маєте бажання відмовлятися від Ґелгорн.

800px-Gellhorn_Hemingway_1941

Марта і Гемінґвей в капелюшку (та ще кілька військових) в Китаї


1944 року Ернест збереше вам, що жінок не беруть на військові літаки і втече до воєнного Лондона, а ви добиратиметеся туди 17 діб кораблем. Щоправда, доки ви прибудете в Англію, ваш чоловік вже познайомиться з журналісткою Мері Уелш. А після автомобільної аварії, в яку потрапить ваш Ерні, ви побачите, що ця Мері ще й доглядає його. Влаштуйте скандал, гримніть дверима та скажіть, що цей шлюб був найбільшою помилкою у вашому житті.

Після розлучення Гемінґвей скористається кубинськими законами і забере ваше майно, включно з друкарською машинкою. Він надішле вам сімейну порцеляну, але спакує її так недбало, що та поб’ється в дорозі. Попри всі незгоди, Ернест Гемінґвей називатиме вас хороброю левицею та розповість про час, проведений з вами (в образі Дороті Бріджес) у прифронтовому іспанському готелі, у п’єсі “Пята колона.”

Типаж “Мама для котиків”

This slideshow requires JavaScript.

Ви – Мері Велш, 36-річна журналістка зі світлими короткими кучерями. Готуйтеся, за першої ж зустрічі письменник оголосить про наміри з вами одружитися. Ернест називатиме вас бешкетницею, застерігатиме, щоб ви не обпеклися на сонці, заведе п’ятдесят котів і кількох собак та зробить вас своєю останньою дружиною. Ви переїдете у його занедбаний будинок на Кубі, який вам (а ще 13-ти слугам і 4-ом садівникам) доведеться перетворити на дім.

Можливо, він не буде чоловіком вашої мрії – трохи пияком, трохи параноїком і трохи консерватором. Буде наполягати, щоб ви займалися побутом та піклувалися про дім (і про котиків, звісно ж). І ви погодитеся. Визнаєте, що в цьому будинку лише один письменник та один господар – Ернест Гемінґвей.

Literature Personalities. pic: circa 1940's. Author Ernest Hemingway watched by his wife Mary, feeds tit bits to the cat at dinner. Ernest Hemingway, (1899-1961) US writer of novels and short stories and Nobel Prize winner, also a keen sportsman. He was p

Котячий тато Ернест і котяча мама Мері


А втім, він все одно вас кохатиме, і доглядатиме вас у лікарні, коли лікарі виявлять позаматкову вагітність. Стане донором крові та проведе тиждень біля вашого ліжка, контролюючи все – від кисневих подушок до переливання. Він буде тим чоловіком, “якого добре мати поряд під час незгоди.”

Ваша повсякденність буде сповнена купанням, риболовлею, прогулянками в прекрасній природі Куби й, звісно, котиками. Заведете чорного спаніеля Блекдоґа, говоритимете про літературу і питимете вино.

Типаж “Молода муза”

Ви – Адріана Іванич, 19-річна італійка зі старовинного далматського роду. Ви вперше поїхали на полювання, а тепер стоїте на кухні та намагаєтеся пальцями розчесати заплутане волосся. Ернест Гемінґвей, який опинився в цьому ж будинку разом із дружиною Мері, як справжній джентельмен розламає свій гребінець та віддасть половинку вам. Чим не флірт?

За сніданком з Ернестом та Мері покажіть йому свій альбом з малюнками. Він поставить там свій автограф. Можливо, ви й не просили, але краще не кажіть про це. Спершу вам буде нудно в його компанії і вас дратуватиме те, що цей стариган так повільно говорить і розтягує слова. Про це йому також не кажіть. Зрештою, йому дуже подобається проводити з вами час і щось розповідати.

Hemingway

Адріана Іванич слухає, як стариган Ерні щось розказує. Президентська бібліотека Музей Дж. Ф. Кеннеді


Ви намалюєте обкладинку для  “Старий і море”, а він називатиме вас “дочкою” та збереже ваш образ у героїні твору “За річкою, у затінку дерев.” Ви станете його останнім коханням. Воно, як і перше, залишиться лише платонічним.

Якщо ви й досі хочете вийти за американського письменника, то тепер знаєте, як. У вашому арсеналі мають бути червоні домашні тапочки, мадридські готелі та готовність доглядати за півсотнею котів. Ернест Гемінґвей, на відміну від свого героя в “Островах в океані”, не “виробив у собі вміння не сваритися з жінками та не одружуватися з ними.” На щастя чи на жаль, однак тепер у нас є чимало прекрасних героїнь його романів. І всі вони – жінки Гемінґвея.

Джерела:Грибанов, Б. Эрнест Хемингуэй / Молодая гвардия, 1970Чертанов, М. Эрнест Хемингуэй / Молодая гвардия, 2010Катакіс М. Ернест Гемінгвей. Артефакти з життя / Видавництво старого лева, 2018

Кулик Тетяна

Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

bottom of page