top of page

Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

Літературні премії або як сваритися з журі

Видавці часто вказують на обкладинці про номінацію чи перемогу книги у якійсь премії, бо завдяки цьому попит зростає. Але що ці Букери і Пулітцери означають? Чи синонімічні вони до геніальности авторів? Нумо розбиратися. 

Букер Букеру не рівня

Однією із найпрестижніших літературних нагород вважається Букерівська премія. Вона заснована у 1969 році як аналог французької Гонкурівської премії (схожої до нашої премії Шевченка). Престижність її обмежувалась англомовними романами, виданими на території країн Британської Співдружности або Ірландії. У 2014 правила змінили і тепер номінантом може стати будь-який роман, написаний англійською мовою. В оригіналі нагороду називають Booker Man Prize, що часто викликає багато сексистської плутанини. Насправді ж Man у назві стосується фінансової компанії Man Group, яка спонсорує нагороду. Букер же  – це назва групи компаній харчових продуктів, яка проявила таку ініціативу.

Церемонія нагородження не раз опинялася у центрі скандалів. Чимало номінатів відверто просили журі обрати саме їх, а Ентоні Берджес (“Механічний апельсин”) навіть відмовився бути присутнім на церемонії без гарантії перемоги. На превеликий жаль для нього, судді не повелися на такий шантаж і віддали нагороду Вільяму Ґолдінґу.

ABPortrait_0002redo-e1474474170125.jpg

Ентоні Берджес ображається на журі


Журі також провокувало конфлікти з номінантами. Двоє учасників комітету заявили, що покинуть свої посади, якщо з довгого списку не приберуть книгу Ірвіна Велша “Трейнспоттінґ”, яка описує життя наркозалежних і містить неприпустиму, на думку експертів, лексику. Ультиматум виконали, а письменник ще довго називав премію “анти-шотландською” та всіляко критикував комітет.

Ба більше,  нагорода постійно викликає обурення жителів Британських островів, бо, за їхніми словами, судді лояльніші до колишніх колоній Британії, ніж до нащадків кельтів. І справді, за історію вручення нагороди, лише один шотландець отримав перемогу, а Північна Ірландія і досі мріє про неї.

GettyImages-591231201_irvine_welsh_2000-920x584

Ірвін Велш не розуміє, що не так з його книгою


У 2008 році з’явився Букер Букерів, де серед творів із нагородою обирають той, який вартує ще однієї. У 2005 році заснували ще одну Букерівську премію – міжнародну. Комітет “оригінального” Букера приймає на розгляд лише англомовні твори, а от міжнародна премія обирає книгу написану будь-якою мовою світу і перекладеною на англійську. Суму нагороди розділяють між автором та перекладачем, а переможців обирають раз на два роки. 

Rushdie_l.jpg

Письменник Салман Рудші, який отримав Букера Букерів


Серед переможців: Арундгаті Рой, Марґарет Етвуд, Вільям Ґолдінґ

Хто такий Джозеф Пулітцер?

Пулітцерівська премія – ще одна нагорода, яку часто згадують видавці. Якщо Букера отримують лише письменники, то на Пулітцера можуть розраховувати журналісти, фотографи і музиканти. Пулітцерівська премія – мабуть, найпрестижніша мистецька нагорода США.

JosephPulitzerPinceNeznpsgov.jpg

Джозеф Пулітцер не знає, куди подіти два мільйони доларів


Якось газетний видавець і журналіст Джозеф Пулітцер помер. На газетах він заробив чимало грошей і заповів заснувати школу журналістики та премію на невитрачені два мільйони доларів, що вже, мабуть, давно розійшлися між першими переможцями. Виконанням заповіту взявся займатися Колумбійський університет, який і дотепер щорічно обирає найкращих із найкращих.

Загалом, щорічно вручають 14 нагород у різних категоріях. Наприклад художня фотографія, вірш, міжнародний репортаж, висвітлення місцевих новин. Серед них і нагорода за художню книгу. ЇЇ вручають за твір, написаний американським письменником. Бажано про Америку.

1_Mxx5pHyAlM5g7BUmunmlFw

Золота медаль, яку вручають переможцю


І, звісно ж, як без скандалів? У 1941 році один із суддів, Ніколас Мюррей Батлер, заявив, що “По кому подзвін”  Ернеста Гемінґвея зовсім не заслуговує на перемогу. Він наклав вето на рішення інших членів комітету, тому переможця того року не обрали. Пізніше письменник таки отримав Пулітцера за “Старого і море”, проте більшість критиків вважають, що та нагорода зовсім не визнання геніальности твору, а компенсація і вияв пошани до ображеного Гемінґвея.

Серед переможців: Донна Тартт, Гарпер Лі, Ернест Гемінґвей

“Малий Нобель”

Для дитячої літератури також існує окрема премія. Було б дивно, якби її не назвали на честь казкаря Ганса Крістіана Андерсена. А ще її кличуть “Малим Нобелем” через престижність. Ця нагорода міжнародна і не обмежується англомовними роботами. Вона нагороджує  письменників й ілюстраторів. Перемогу можна здобути раз у два роки в день народження Андерсена. Також публікують почесний список із роботами авторів, перекладачів та ілюстраторів, які комітет визнав “видатними”. У 1976 році в такий список потрапив і Всеволод Нестайко з його “Тореадорами з Васюківки”. 

SOM-52.1_Obverse_400

Медаль з профілем казкаря


Серед переможців: Туве Янссон, Кетрін Патерсон, Астрід Ліндґрен

Книга року Бі-Бі-Сі

В Україні існують і власні літературні нагороди зі своїми правилами і періодичними нагородженнями одних і тих же письменників (ви цього не читали). “Книга року Бі-Бі-Сі” є однією із найпрестижніших українських літературних нагород. Як і в більшості інших премій, спочатку журі формує довгий список, а згодом короткий, з якого і обирають переможця. Членами журі є переважно письменники, видавці та медійні особи. Наприклад Сергій Жадан та Юрій Винничук. Окремо нагороджують найкращу дитячу книгу.

Серед кількаразових переможців: Сергій Жадан, Юрій Іздрик, Юрій Винничук

Національна премія України імені Тараса Шевченка

Ця нагорода існує з 1961 року і, як і Пулітцер, нагороджує не лише твори художньої літератури, але й роботи у сферах музики, театру, журналістики, образотворчого мистецтва та кіно. Висувають претендентів різноманітні державні установи, такі як Національна академія мистецтв України, а критерієм є вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва України. Існує три тури відбору, своєрідні аналоги довгого та короткого списків. Оскільки ця премія є найпрестижнішою державною нагородою у сфері культури, журі прискіпливо перевіряє всі номіновані роботи, наприклад, у другому турі вивчають матеріали преси про кандидатів.

Серед переможців: Іван Драч, Василь Симоненко, Микола Бажан

Що таке шорт-лист і лонг-лист і з чим їх їсти?

Якщо ви speak English, то, мабуть, розумієте, що мова про довгий і короткий списки. Річ у тім, що до участі в конкурсі присилають чималу кількість робіт. Щоб виокремити з них потенційних переможців формують спочатку лонг-лист, або ж довгий список. Наприклад, цього року на розгляд журі Букерівської премії надійшло 108 робіт. Серед них обрали 13 найкращих. Це своєрідний  півфінал. А ось у шорт-лист потрапило лише шість книг. Це фіналісти, серед яких і обиратимуть переможця.

2019-MBIP.png

Книги, що увійшли у довгий список Букерівської премії у 2019 році


Інколи книги з короткого списку привертають навіть більше уваги, ніж робота переможця. І взагалі, місце у шорт-листі будь-якої премії збільшує продажі книги.

Як у всьому цьому розібратися? 

Окрім премій, згаданих у матеріалі, існує ще безліч нагород, кожна з яких має власні критерії відбору: існують нагороди лише для жінок чи письменників-початківців. Просто майте на увазі, що перемога в Букері не робить книгу найкращою з написаних того року, а її автора чи авторку безсумнівними геніями пера. Усі премії обмежуються мовами, географією, форматом роботи, тематикою і навіть віком авторів. Тому обирайте книги серцем, а часом можете заглядати в короткі списки. Раптом знайдете щось цікаве.

Юськевич Марія

Читайте також:

Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

bottom of page