top of page

Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

Addio, Італіє! Перша світова війна, самотні медсестри та Гемінґвей

Про війну, яку бачив юний Ернест та хитрих і незграбних італійців. Розбираємося у діях першої європейської “знайомої” Гемінґвея у 1914-1918 рр. 

Щойно у 80-х роках XIX століття ви об’єдналися та централізувалися як держава, треба вирішити, до кого доєднатися: до Антанти чи до Троїстого союзу. У першому – Франція, яка воює проти вас за колонії у Північній Африці. У другому – Австро-Угорщина, яка володіє італійськими територіями. Вирішивши, що Німеччина головний ворог Франції, а ще вправний дипломат, який переконає свою союзницю передати вам землі, ви обираєте Троїстий союз і у 1882 році  зобов’язуєтесь захищати Австро-Угорщину та Німеччину від нападів. І от стається 28 липня 1914 року. Ерцгерцога Франца-Фердинанда вбито і Австро-Угорщина оголошує війну Сербії. Чекає вашої підтримки, а ви гортаєте папери і через 6 днів, 3 серпня, виголошуєте, що ніхто Австро-Угорщині нічого не винен, бо вона сама почала війну. На неї ніхто не нападав. Ви поки побудете нейтральними і поміркуєте, як ліпше дістати область Трентіно, Трієст, Південний Тіроль, Істрію і Далмацію. Про себе нагадує Антанта, обіцяє Вам зазначені землі  і вже 26 квітня 1915 року в Лондоні Ви підписуєте договір, який зобов’язує Італію вступити у війну на боці Англії, Франції та Росії.

By Brunell, W J - http://media.iwm.org.uk/iwm/mediaLib//289/media-289274/large.jpgThis is photograph Q 25744 from the collections of the Imperial War Museums., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30854244

Італійські солдати слухають промову Генерала


23 травня 1915 року Італія оголошує  війну Австро-Угорщині. Кордон цих двох країн пролягає у Альпах, що ускладнює становище нового Італійського фронту. Потрібні скелелази, а ще канатні дороги і вміння долати гірські перешкоди. Суть італійського плану на 1915 рік полягає в наступі в долині річки Ізонцо (це місце зазнає більше десяти битв) з метою заволодіти всіма перевалами і важливими пунктами державного кордону, щоб позбавити австрійців можливості наступати. Але останні не можуть здійснювати атак на Італійському фронті: всі їхні війська на Східному, тож вони відправляють в Італію кілька дивізій і планують просто зберігати позиції державних кордонів.

Невідомий - Aufnahme des k.u.k. Kriegspressequartiers

Горіція (ліворуч) і річка Ізонцо


Замість того, щоб забезпечити собі успіх, ви ставите командиром армії недостатньо досвідченого чоловіка, у якого немає авторитету, Луїджі Кадорна. Також не звертаєте увагу на те, що значно уступаєте ворогу в бойовій підготовці та технічному оснащенні: у вас паскудна артилерія і невисокий рівень підготовки офіцерів. До речі, солдати б’ються неохоче і часто відмовляються йти в атаку, їх утримують на позиціях за допомогою різноманітних покарань (наприклад, розстріл за жеребом кожного десятого). А ще ви перший рік у Першій світовій війні, тому у Австро-Угорщини більше шансів сягнути успіху, бо у них є досвід. Робота на work.ua теж дісталась би їм.

“-…Немає нічого гіршого за війну.

–Поразка ще гірша.

–Не вірю я… Бо що таке поразка? Це всі повертаються додому.

–І тоді по Вас приходять забирають ваш дім. І сестер ваших забирають.

–Не вірю… Усім такого не зроблять. Нехай кожен захищає свій дім. І хай боронить сам своїх сестер”.

Е. Гемінґвей “Прощавай, Зброє”

Не дивно, що, здійснивши декілька воєнних операцій у 1915 році, ви не досягаєте необхідних результатів, хіба відводите дивізії зі Східного фронту до себе. вашим ворогам ОК: найважливіші пункти утримані.

isonzo

Карта подій Першої світової вйни. Розташування долина річки Ізонцо


Антанта сподівається на плідний наступ з вашого боку у 1916 році. Австрійці пересилають звільнені зі Східного фронту дивізії на Італійський фронт. І ви переконливо ігноруєте підготовку Трентінського наступу, який має на меті відрізати вас від баз та зв’язку. Можна ж натомість підготувати вже шосту атаку в долині річки Ізонцо. Тому, коли австрійці починають насуватися, ви відступаєте на 60 км в глибину країни і благаєте Росію через француза Жоффру пришвидшити те, що ми називаємо Брусиловським проривом. Це була одна з причин його передчасного початку. Трентінська операція –  перша серйозна поразка Італії. І не лише це хвилює суспільство: вперше на Італійському фронті використовують хімічну атаку. Щоб від цього оговтатись, ваш головний командир війська здійснює шостий напад на Ізонцо і нарешті досягає незначних, але все ж УСПІХІВ. Un successo.

Everett Historical

Австрійські солдати перелазять гірський хребет


У 1917 році Ваші людські запаси виснажені і Ви сподіваєтеся на підтримку союзників. І італійці, і австрійці ледве борються в долині Ізонцо. Але потім стається Капоретто. Це та битва, про яку пише Гемінгвей в постгоспітальний період головного героя “Прощавай, зброє”. Німці нарешті надсилають австрійцям допоміжні дивізії. Італійці, хоч і знають про напад, дуже повільно готуються до оборони. За два тижні ваші війська відтісняють на 70-110 км з початкових позицій. Ви зазнаєте значних людських втрат, а Антанта, як наслідок, створює Найвищу воєнну раду країн Антанти (Франція, Англія, Італія, США).

isonzo3

Битва під Капоретто


У 1918 році Гемінгвей прибуває на Італійський фронт через Червоний хрест. Його життя потім майже збігається з історією протагоніста “Прощавай, зброє”: він поранений і закохується у медсестру. У той же рік на битві при П’яве австрійці зазнають поразки у наступі. Потім все складається якнайкраще: слов’яни та угорці бунтують та відмовляються воювати за вашого ворога, залишаються останні дивізії. Солодка перемога дається вам легко, бо країна, з якою ви воюєте розвалюється по шматках. Під час битви при Вітторіо-Венето італійці нарешті захоплюють Трієст і вуаля: стоять між країн-переможниць Першої світової війни, отримують Південний Тіроль, Істрю, окремі райони Карінтії і Далмації, а також острови на Далматинському узбережжі (за винятком острова Фіуме).

This slideshow requires JavaScript.

Не обов’язково класно воювати, щоб про вас писали книжки, а Німеччина виплачувала 10% репарацій. Треба вміти уважно читати папери. Бажано тільки трохи менше гальмувати, коли Вас збираються атакувати. Як і у звичайному житті, так і у державному.

Гуцалюк Дарія

Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

bottom of page