top of page

Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

Як дивитися “Рашмор” Веса Андерсона

“Слід знайти справу, яка тобі до душі, і займатися нею все життя. Для мене це навчання в Рашморі”. Якщо Ви любите фільми про цю дивну річ, яка пов’язує двох  різних людей і називається дружбою, що не відпускає навіть у найскладніших ситуаціях, другий фільм Андерсона буде вам до смаку. Режисер руйнує вікові стандарти, розповідає про шкільні проблеми і, як завжди, розкриває нам своє найпотаємніше. І це все з вдосконаленою зйомкою і хорошим гумором.

This slideshow requires JavaScript.

Рік: 1998

Жанр: комедія, драма, сімейний фільм

Акторський склад: Джейсон Шварцман, Білл Мюррей, Олівія Вільямс, Сеймур Кессел, Брайан Кокс, Мейсон Гембл, Сара Танака, Стівен МакКоул, Конні Нільсен, Люк Вілсон

Про що?

Максу Фішеру 15. У нього жахливі оцінки, особливо з математики. Попри це, він головний редактор шкільної газети, лідер французького клубу, капітан фехтувальної команди, президент каліграфічного гуртка, сценарист та режисер театру. І замість того, щоб продовжувати, пропонуємо переглянути чудовий монтаж у стилі французької нової хвилі з фільму.


Макс знаходить собі 50-річного друга, Германа Блюма, який зацікавлює його незвичайною промовою на одному із зібрань академії. Потім закохується у вчительку молодших класів, бо вона залишила на сторінках бібліотечної книги цитату Жака Іва Кусто. Тоді між ними утворюються трикутники, відрізки, паралельні і перпендикулярні прямі. Без геометрії стосунків, “Рашмор” – це фільм про дружбу, яка переживає навіть ворожнечу на любовному фронті. Стрічка про втрату близької людини та намагання це пережити. Кіно про Рашмор, де Рашмором стає закоханість, п’єса і врешті Ви самі для себе.

Історія створення фільму

This slideshow requires JavaScript.

Як і “Пляшкову ракету”, “Рашмор” Вес Андерсон і його близький друг Овен Вілсон писали разом. І так, вони зізналися, що обидва закохувалися в старших за себе жінок в дитинстві. А Вес Андерсон, як і головний герой, ставив у школі п’єси і в четвертому класі запихав у руки присутніх власні автографи. Це був його спосіб забути про розлучення батьків. Так само для Макса: усі його додаткові заняття – це намагання не думати про смерть матері та непрестижну професію батька. Після річного пошуку потрібної для зйомок школи, Андерсон вирішив зняти стрічку у рідній академії у Г’юстоні. Ми можемо прожити півтори години в атмосфері Веса, який ще не з’явився на екранах і мріяв стати письменником. Не знаємо, чи існував у житті режисера прототип Германа Блюма, але цілком міг бути у Овена Вілсона, адже “Рашмор” і його біографія. Ми ніколи не здогадаємося, чиї таємниці викривають нам ці двоє. Знаємо, що це таємниці, які приваблюють глядачів. І акторів теж. Так на зйомку потрапив Джейсон Шварцман. На одній з вечірок до його кузини підійшла кастинг-директорка фільму і розповіла, що вони шукають юнака на роль “ексцентричного підлітка, який закохується в старшу за нього жінку, пише п’єси і всяке таке”. Дівчина сказала, що цей герой ну дуже схожий на її двоюрідного брата. Все, що було далі – історія кіно.

Чим надихався режисер?

“Чотириста ударів”, Франсуа Трюффо, 1959

This slideshow requires JavaScript.

Ми попереджали, що згадаємо про цей фільм ще не один раз. Щоб зрозуміти, як стрічка вплинула на “Рашмор”, варто ввімкнути перших декілька хвилин фільму. Зйомка майже ідентична. Деякі сцени за монтажем та візуальним наповненням просто однаковісінькі. У головного героя, до речі, теж проблеми з оцінками у школі. І його мати каже, що алгебра та геометрія непотрібні предмети. Збіг? Можливо. Так само, як і зовнішність найкращих друзів головних героїв. Придивіться уважніше. А ще краще – перегляньте усю стрічку. Вона того варта і заради Андерсона, і заради звичайного кінозадоволення. Приємного перегляду.

“Випускник”, Майк Ніколс, 1967

This slideshow requires JavaScript.

Мелодрама, драма, комедія про любовний трикутник між матір’ю, донькою та 20-тирічним юнаком і про життєву невизначеність. Вес Андерсон був шокований тим, як цей фільм вплинув на “Рашмор”. Тут є усе: Бен Бредок, головний герой, на якого дуже схожий Фішер, акваріум, який має символічне значення в андерсонівській стрічці, і момент із зануренням у басейн. Екзистенційності йому надає музика: Герман Блюм стрибав під “Nothin’ In The World Can Stop Me Worryin’ ‘Bout That Girl”, а у “Випускнику” – під усім відому “Hello Darkness My Old Friend”.

“Дитина Розмарі”, Роман Поланскі, 1968

This slideshow requires JavaScript.

Увага, фільм жахів! Після того, як автор згадав цю стрічку у своїх інтерв’ю, як велике натхнення, ми мусили її переглянути. Але нічого спільного, окрім імен протагоністок, не побачили. Думаємо, режисер переглянув його стільки разів, що почав розбиратися в характері Розмарі і переніс її риси в Міс Крос. Зрештою, цю стрічку варто згадати хоча б тому, що це дуже вдалий приклад американського горору до епохи спецефектів.

Вес Андерсон просить не ображати своїх героїв!

“Я не намагаюся робити їх натуралістичними чи нормальними. Я намагаюся вигадати персонажів, які будуть дивувати і людей, і мене. Глядачі, яким подобаються диваки, більш схильні вподобати мої фільми, ніж ті, хто називає людей придуркуватими”.

Тож, дивакуймо і дивімося “Рашмор”. Далі буде.

Гуцалюк Дарія

Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

bottom of page