top of page

Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

Як дивитися “Королівство Повного Місяця” Веса Андерсона

“— А тобі байдуже, що дочка втекла з дому?

— Підступне запитання.”

Часом хочеться взяти з собою кота, улюблені книги та програвач, втекти з дому і жити у лісі. Про намет і їжу потурбується ваш супутник. Один з найвідоміших фільмів Веса Андерсона спостерігає за двома майже підлітками та їхнім оточенням, щоб дослідити кохання, самотність та руйнівні сімейні відносини. І так, цей фільм серйозніший і сумніший, ніж видається через гумор та занадто естетичні кадри. Як і всі фільми цього режисера, врешті-решт.

Рік: 2012

Жанр: звична для Веса Андерсона напівкомедія-напівдрама

Акторський склад: Джаред Ґілман, Кара Гейворд, Брюс Вілліс, Едвард Нортон, Білл Мюррей (ну звісно), Тільда Свінтон

This slideshow requires JavaScript.

Про що?

1965 рік. Острів, якого немає. Ось-ось почнеться ураган, але наші герої про це забувають: справжній шторм відбувається між ними. Бойскаут Сем зникає з табору, а С’юзі, яку батьки називають проблемною дитиною, тікає з дому. Навіщо? Щоб протидіяти суспільству і створювати власні правила. А ще танцювати на березі океану, робити хенд-мейд прикраси і тягати з собою валізу з книгами. Хлопці з табору проводять ненасильницьку розшукову операцію, яка завершується смертю нещасного песика, а батько С’юзі не впевнений, що хвилюється за дочку. 

Головна тема фільму – прощання з дитинством. Шторм, який настає через три дні після початку подій у стрічці – метафора життєвих змін і переходу від дитинства до більш дорослого, проте не самостійного життя. Перше кохання, проблеми у сім’ї та підлітковий бунт — мабуть, одвічний сюжет книг і фільмів, тож недивно, що режисер вирішив зобразити ці теми. Андерсон показує, як закоханість стає всім світом для С’юзі та Сема, а все інше втрачає сенс. Відчуття того, що для героїв більше нічого поза цим немає, підсилюється їхньою втечею у ліс.

INTmoonrise

Кадр із фільму “Королівство Повного Місяця”


Андерсон не дає глядачам зануритися у фільм і знайти порятунок від буремності життя. Початок стрічки показує дім С’юзі у зйомці, типовій для режисера, а-ля ляльковий будинок, що підкреслює декоративність і плоскість світу “Королівства”. Він наче постійно нагадує нам “Так-так, це фільм, не думайте, що тут все справжнє”. Історія “Королівства Повного Місяця” – це одна із книг С’юзі, яка поділяється на розділи та має оповідача. Діалоги часто здаються штучними та показними, наче герої здогадуються, що їх підслуховують. Та все ж, попри театральність, персонажі видаються справжніми людьми з власними емоціями та проблемами, чиї життя не обмежуються півторагодинним фільмом.

Як і у інших роботах, Вес Андерсон справжнісінький control freak (або як це називають у кінематографі, auteur). У сценарії до “Королівства Повного Місяця” він скрупульозно зображує деталі стрічки: предмети в кадрі, декорації, костюми героїв і навіть обкладинки книг. Всі ці елементи описують персонажів. Наприклад, костюм ворони С’юзі та її валіза одразу дають нам розуміння того, хто вона така.

590_moonrise-camera

Вес Андерсон та Джаред Ґілман на зйомках фільму


Історія створення фільму

Бідолаха Андерсон рік працював над сценарієм фільму, та нічого путнього не виходило. Він мав окремі сцени та багато ідей, але у справжню історію вони ніяк не складались. На щастя, у режисера є такі талановиті друзі, як Роман Коппола (відомий американський режисер та сценарист), який за місяць допоміг перетворити цю суміш у сценарій, згодом номінований на Оскар. 

Чим надихався режисер?

Передусім, власним життям. В інтерв’ю Вес згадує про неймовірне відчуття першої закоханості й досвід скаута. Андерсон називає стрічку “спогадами про фантазії” тобто про власні підліткові мрії, які так і не стали реальністю.

“Ловець у Житі”, Джером Селінджер, 1951

Образ Голдена Колфілда має багато спільного з бунтівниками Семом та С’юзі. Він, як і головні герої “Королівства”, розчаровується у суспільстві та власному оточенні й вирішує побути в ізоляції. А ще так само важко переживає перехід у доросле життя.

5107._UY475_SS475_.jpg

Перше видання “Ловця у Житі”


“Безтямний П’єро”, Жан-Люк Годар, 1965

Французька нова хвиля. Здивовані? Цей напрям назавжди змінив кіно і мав величезний вплив на багатьох сучасних режисерів, Вес Андерсон не виняток. Деякі сцени “Королівства Повного Місяця” повторюють уривки фільму Годара і стають справжніми цитатами. Почитати більше про найбільший кінематографічний вплив “Королівства” можна тут.

image034.jpg

Кадр із фільму “Безтямний П’єро”


“Кишенькові Гроші”, Франсуа Трюффо, 1976

В іншого режисера нової хвилі Андерсон надихався тематикою. Він наголошував, що саме ця стрічка є основним джерелом натхнення “Королівства”. “Кишенькові гроші”, як і “Королівство Повного Місяця”, розповідає про перше підліткове кохання та складні стосунки з батьками з точки зору дітей.

SmallChange-750x400

Кадр із фільму “Кишенькові Гроші”


“Літо з Монікою”, Інґмар Берґман, 1953

А ось у Берґмана Вес Андерсон позичив і сюжетні, і кінематографічні ідеї. У “Літі з Монікою” режисер розповідає про наслідки дитячих протестів і надмірної свободи. І, знову ж, зображує перехід у доросле життя. Найвідоміші сцени “Королівства Повного Місяця”, що змальовують життя Сема і С’юзі на пляжі, дещо повторюють роботу Берґмана.

summer-with-monika_1581_107677368_type13058.jpg

Кадр із фільму “Літо з Монікою”


Ідеальне королівство?

“Королівство Повного Місяця” — це відірваний від світу острів, де ніхто особливо не цікавиться життям на материку. Це місце, де можна жити у маяку, носити дивакувату уніформу і одружитися у скаутському таборі. Але ззовні такий ідеальний маленький світ сповнений купи проблем. Сімейних та соціальних. І, мабуть, лише діти, чи то вже підлітки, здатні вирішити їх. А ми, на щастя, здатні на це дивитися через призму Веса Андерсона. 

Юськевич Марія

Читайте також:

Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

bottom of page