top of page

Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

Трагічно-еротичний екскурс до життя Еґона Шиле

Густав Клімт казав, що в цього митця «забагато таланту». Його полотна купували лише порнографісти, а батьки натурників і натурниць постійно з ним судилися. Зараз його роботи шокують вразливістю та емоційністю, а про художника кажуть: «Еґон Шиле – король віденського експресіонізму». 

Еґон Шиле у 16 років став наймолодшим студентом Академії мистецтв у Відні. Це свідчило про його талант митця. Однак про його геній свідчило те, що він звідти втік. 

У молодого художника було два протипоказання для академічного майбутнього – трагізм та еротизм творів. 

У першому випадку на Шиле вплинула дитяча травма: його батько неочікувано помер, а мати віддала сина на виховання дядьку. Відтоді смерть та старіння стали постійними елементами його творів. На контрасті з ними ви ще більше цінуєте красу та вразливість життя. Навіть будинки могли бути «веселими, гоноровими, але вже поважного віку».

10

 («Будинки зі строкатою білизною», 1914)


Еротизм також проявився в ранньому віці. Перші портрети в стилі ню Шиле писав з молодшої сестри Гертруди. Діти були дуже близькими, пліткували, що вони мали романтичні стосунки. Це і зіпсувало відносини Шиле з матір’ю. Її обурював вік його натурників та плітки навколо творінь. Це розпалювало постійні скандали в сім’ї. Холодні стосунки з матір’ю, на думку деяких психологів, послугували хворобливій манії на жіночі тіла.

Митець захоплювався естетикою тіла з усіма недоліками. У юності він запрошував до студії бідних молодих дівчат, які позували голими для його картин. Утім, його роботи купували лише порнографи, за що він навіть був арештований на три дні. За час під вартою написав багато автопортретів, багато з яких згодом стали кращими його роботами.

В роздумах над втечею з Академії мистецтв, Шиле домовився про зустріч зі своїм кумиром – Ґуставом Клімтом. Той був старший на років 30, але так само бунтував проти консервативних стандартів Академії. Ґустав захопився трагічним стилем юного митця. Він організовував йому виставки та допомагав з пошуками натурниць. Полотна Шиле висіли поруч з Ван Гогом, утім лише кілька років потому він позбувся впливу робіт свого вчителя та знайшов власний стиль. Про його стосунки з Густавом Клімтом ми вже писали тут.

Одна з натурниць Клімта, Валлі Нойзель, стала музою та коханою Еґона Шиле. Разом із нею митець змінив  два міста через осуд суспільства. Вони були неодруженими, місцеві не схвалювали їхній стиль життя, і на додаток їх супроводжували судові справи про викрадення підлітків. Юні натурники, яких пара запрошувала, нерідко залишались жити разом з Еґоном і Валлі.

Життя митця змінилося напередодні його мобілізації на Першу світову війну. Він нашвидкуруч одружився з порядною Едіт Хармс, запропонувавши Валлі “кожен рік брати вдвох відпустку на два тижні”. Після цього вона зникла з його життя.  

На війні Еґону Шиле пощастило – його тримали подалі від лінії фронту. Його частина розташовувалась у Празі. Тамтешні офіцери поважали талант митця і не відпускали його на повноцінну війну. Більшість часу він був вартовим російських солдат і навіть мав змогу працювати над картинами. 

Тоді стиль митця став дорослішим, серйознішим, ніж раніше. У 1918 році на виставку у Відні допустили аж 50 його картин, які висіли у головному залі. Він вступав до художніх спілок, його роботи були популярними у всіх європейських столицях. Коли помер Ґустав Клімт, Еґон Шиле став найвидатнішим митцем тогочасного Відня, і його кар’єра рухалася лише вгору.

Утім, Еґон постійно відчував тінь смерті. Після війни подружжя чекало на першу дитину, але епідемія грипу іспанки, яка вирувала Європою в ті роки, вбила і його, і дружину, і їхнє ненароджене маля. Картина «Сім’я» (1917), яку Шиле написав незадовго до фатальних подій, так і залишилася єдиним уявним портретом його сім‘ї разом із ненародженим сином. 

286793

(“Сім’я”, 1918)


Щоб дізнатися більше про життя скандального митця, рекомендуємо дивитися фільм «Еґон Шиле – Життя як ексцес» (1981) і читати «Порнограф з Відня» Люїса Крофтса. І звісно: розглядати картини. 

Кухарська Єлизавета

Читайте також:

Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

bottom of page