top of page

Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

«Присяга Гораціїв» Жака Луї Давіда



Як має писати художник? Вишукано й інтелектуально? Пишно й реалістично? На кожну епоху – своя відповідь. Коли герої фільму Годара «Сторонні» біжать по Лувру, аби побити рекорд на швидкість огляду музею, камера затримується перед одним полотном – «Присяга Гораціїв» Жака Луї Давіда. Його час вимагав простоти, чіткості та суворости. Розповідаємо, про базові складники картини та як читати арки, погнуті мечі й цифру три.


Стиль


неокласицизм. Для нього характерна пропаганда ідей патріотизму, стоїцизму, самопожертви й громадянського обов’язку. Це ретроспектива «найкращих часів» – античности. Незадовго до того, як Жак Луї Давід написав «Присягу Гораціїв», були проведені розкопки Помпеїв. Для Європи відкрився новий світ еллінізму: це були вже не тільки твори філософів, а й побутові речі. Однак, на відміну від інших, французький художник не хотів якнайправдивіше зобразити античний антураж. Шоломи, одяг, мечі й архітектура – все це радше декорації для сюжету. Митець не прагнув реалістичного зображення епохи. Давід – академіст, а тому його полотно довершено виконане: чітка композиція, світлові акценти й відсутність видимого мазка свідчать про високу майстерність художника.


Сюжет


Сім’ї Гораціїв і Куріаціїв приятелювали настільки, що своїх доньок повіддавали заміж за синів одне одного. Так, Сабіна вийшла заміж за одного з Гораціїв, а Каміла – за Куріація. І все б добре, якби не війна між Римом та Альба-Лонгою, де жили родини. Для ритуального поєдинку за жеребкуванням обирали дві сім’ї, які поборються між собою й назавжди вирішать суперечку між полісами. Спойлер: обрали Гораціїв і Куріаціїв. На картині Жака Луї Давіда показаний момент, коли брати дають батькові присягу й беруть мечі для боротьби із колишніми друзями. Адже борг перед нацією для них – понад усе.


Жак Луї Давід надихнувся сюжетом із фундаментальної праці Тіта Лівія «Історія від заснування міста» про долю Риму впродовж століть. У цій книзі він згадує трагічну історію сім’ї Гораціїв. Про неї ж у 80-х роках XIX століття в паризьких театрах ставили трагедію Корнелія «Горації», яку Давід, безумовно, відвідав.


Символи


Композиція на полотні умовно побудована за числом три: брати, батько, жінки. У центрі стоїть голова сімейства, який тримає зброю. Він – композиційна вісь картини, яка, мов терези, тримає на собі два світи: чоловіків, готових йти в бій, і жінок з дітьми, які від цього страждають. Відповідно до трьох частин картини, на тлі художник написав три арки. У руках батька мечі, серед яких лише один – рівний. Бо тільки один із братів Гораціїв повернеться живим. Продовження цього сюжету на картині «Смерть Каміли, сестри Горація» зобразив художник Федір Бруні. Беземоційність й холодний розум братів Давід компенсував драмою з точки зору жінок, які залишаються бездіяльними жертвами: зараз їхні найближчі люди знищать один одного, а вони — безсилі.


Значення


Для Жака Луї Давіда «Присяга Гораціїв» – своєрідне пророцтво. Він написав «кредо», яке через п’ять років стане основою Французької революції. Держава понад усе: сім’ю, жінок, дружбу та життя. Це полотно пропагує раціоналізм, а не емоцію, патріотизм, а не егоїстичні почуття, громадянський обов’язок, а не особисті бажання. «Присяга Гораціїв» – це образ рішучості, образ мужності і, зрештою, образ революції.



Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

bottom of page