top of page

Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

Руки вгору – це поліція абсурду: як знайомитися із братами Коен

Цей дует міг би замінити собою Голівуд. Їхні сценарії цитують рекордну кількість разів, а персонажі стають культовими. Брати Коен вже 35 років роблять фільми, які перевертають сприйняття жанрів вестерну та чорної комедії. Розповідаємо, чого очікувати від цих режисерів і як не втекти після першої стрічки.

the-coen-brothers

Джоел та Ітан Коен з дитинства були разом. В школі обидва підстригали сусідські газони, а на зароблені гроші купили камеру Super-8, на яку перезнімали побачені фільми. В студентські роки брати ненадовго розлучилися: Джоел вчився на кінематографічному факультеті, а Ітон – на філософському. Проте вже у 1984 вони об’єдналися та зняли перший спільний фільм «Просто кров». 

Філософію картин братів Коенів порівнюють із Старим Завітом – вища сила в них жорстока та ірраціональна. У всіх фільмах підіймається питання моралі, але “справедливого Бога” там немає. Всесвіт карає за погані вчинки, але за гарну поведінку не винагороджує.

540b9313628502c4b6756564d0795fca.gif

“Серйозна Людина” (2009)


Режисери багато знімають про випадковість життя. Їхній головний герой – звичайна людина, яка стикається з неочікуваними проблемами та робить дурні помилки. Глядач не ставить себе на місце героя, бо це свого роду антагоністична роль. Так, наприклад, Хай з “Виховуючи Арізону”, який постійно потрапляє до в’язниці через те, що грабує один і той самий магазин, чи Ларрі Гопнік із стрічки “Серйозна Людина”, в якого після розлучення все летить шкереберть. 

Оскільки режисери родом із Міннесоти, півночі Середнього Заходу США, їхні історії часто там і стаються. Утім, у фільмах братів прості американці живуть не помірним життям малого містечка, а опиняються в неонуарних*, абсурдних ситуаціях. Яких? Дивіться безпосередньо в кіно, улюблене з якого ми радимо далі.

*Неонуар — це жанр, що переосмислює ідеї класичного нуару, але користується сучасними темами та часто запозичує ідеї з інших жанрів. Ви впізнаєте неонуар за зловісним сюжетом, дуже чорним гумором та розмиттям межі між добром та злом. В неонуарі також часто використовується тема параної, ізоляції та помсти.

Рухаємося на північ

“Це реальна історія” – дізнаєтеся ви з  перших кадрів “Фарґо” (1996). “Це розповіла нам бабуся приятеля з Міннесоти” – скажуть брати Коени в передмові до сценарію. Проте це брехня (і, можливо, провокація), яку Ітан визнав у розмові зі старим товаришем Уільямом Престоном. А от автентична Міннесота, веселі скандинавські мотиви та бездоганна гра Френсіс Макдорманд – факт.

This slideshow requires JavaScript.

Окремої уваги варта персонажка Френсіс Макдорманд – поліцейська Мардж Гандерсон, яка на сьомому місяці вагітності ловить злочинців. Завдяки ній бурхлива суміш жорстокости та гумору, якою є “Фарґо”, отримала нотки надії та доти небаченої у фільмах режисерів справедливости Стрічка отримала два “Оскари”: за кращу головну жіночу роль та за кращий оригінальний сценарій.

Дивитися, коли: хочеться розумного кіно, але сил думати вже немає.

Раніше було краще

Через десять років після “Фарґо” та двох невдалих фільмів (“Любов та Сигарети” (2005) та “Ігри Джентельменів” (2004)) брати Коен представили “Старим тут не місце” (2007). Ця стрічка знята за мотивами однойменного роману Кормака Маккарті (2005). Вона не стала черговим “коенівським” вестерном: у ній відсутній типовий чорний гумор і навіть натяк на абсурд. Фільм більше нагадує розмірений і серйозний трилер-монолог. Утім, що менше фільм має від стилю братів Коенів, то краще він сприймається критиками і глядачами. 

This slideshow requires JavaScript.

Сюжет нагадує “Фарґо”: звичайний зварювальник Льюелін Мос потрапляє на місце конфлікту ґанґстерів і знаходить серед трупів сумку з грошима. Через це на нього полює вбивця Антон Чигур (Хав’єр Бардем). Шериф Ед Том Бел (Томмі Лі Джоунз) намагається захистити зварника та його сім’ю. Утім, Коени можуть зробити і з такої звичайної історії шедевр. Так, наприклад, у сцені, де Чигур крадеться, щоб вбити Моса, звукова доріжка відсутня впродовж восьми хвилин.

Дивитися, коли: почуваєтеся розглубеними і хочете посумувати.

Задаємо стиль

“Великий Лебовскі” (1998) свого часу провалився в прокаті. Двадцять років потому він став одним із найкультовіших фільмів сучасности. На його честь збирають щорічні фестивалі, заснували філософську школу, а цитують його настільки часто, що ви й самі, напевно, несвідомо це робили. 

“Цей килим задавав стиль усій кімнаті”, – Чувак.“Іноді ти їси ведмедя, а іноді ведмідь – тебе”, – Незнайомець.“Я люблю тебе, Волтер, але колись ти маєш визнати, що ти – ідіот”, — Чувак.

This slideshow requires JavaScript.

“Чувак” Лебовскі жив мирно та абстраговано, аж поки крадії не увірвалися до його будинку та не почали вимагати гроші. Просто у світі було два Лебовскі, і його сплутали з Великим. Утім, головним злочином того вечора став зіпсований улюблений килим “Чувака”. Тому останній іде до Великого Лебовскі і стає учасником афери з викраденням дружини та передачею грошей.

Попри типову для братів сюжетну лінію, стрічка вирізняється не лише бездоганно прописаними діалогами, але й увагою до деталей. Кожна репліка потребує максимального вслухання, а кожен персонаж –  ретельно підібрана яскрава особистість.

Дивитися, коли: ви втомилися вдавати серйозну людини і хочете просто посміятися.

Смішні та абсурдні, фільми братів Коенів – це завжди чудовий привід для вечора кіно. Тому наступного разу, коли обиратимете стрічку до перегляду, не вагайтеся та вмикайте їхній неонуарний Середній Захід, щоб зрозуміти походження улюблених, часто неусвідомлених крилатих фраз.

Кухарська Єлизавета

Читайте також:

Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

bottom of page