top of page

Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

Золотий Густав Клімт, православ'я і еротика

Він був другою дитиною у середньостатистичній сім’ї гравера-ювеліра та невідомої музикантки. Одним із трьох синів-художників у родині. Батьком понад 14 дітей, і власником купи котів. А ще автором картини “Поцілунок”, яку австрійці розібрали на сувеніри, декори та з якої зробили “Мону Лізу”, художником-класиком і модерністом-першовідкривачем. Густав Клімт не соромився того, що його блокноти вкриті котячою сечею, і водночас використовував золото для створення деяких найвідоміших картин. Цей період назвали золотим (так, капітане Очевидність) і ми розбираємося, чому це не приманка для сорок і ворон, а мистецтво.

Густав Клімт
Густав Клімт

Звідки золото?

Сімейні традиції

Батько Густава був ювеліром і між переїздами з одного місця інше намагався передати дітям свої професійні навички. Сам він був з богеми і справді любив золото та срібло. Це ставлення, як до звичної речі, прищепив своїм дітям, а особливо Густаву, Ернсту та Ґеорґу, які хотіли стати художниками. Золотому Клімту така можливість була надана в 14 років. Його невідомий родич наполіг на тому, щоб Густав пішов навчатися до Kunstgewerbeschule (Віденська школа мистецтв та ремесел) та обрав професію художника розписів і фресок. До цього моменту майбутній геній хотів просто викладати образотворче мистецтво у школі. Але вступив до найпрестижнішого мистецького закладу столиці. Через кілька років до нього долучилися брати. У 1888 вони виконали замовлення на розпис придворного Бурґтеатру. Консервативній аристократії та публіці зображення сподобалися настільки, що хлопці отримали престижну нагороду “Золотий хрест”. І попри те, що сам хрест золотий, а художники – нащадки золотого майстра, золота на розписах небагато.

 Зал старого Бурґтеатру
Зал старого Бурґтеатру
“Віз Теспіда” Джерело: Georg Soulek/Burgtheater
“Віз Теспіда” Джерело: Georg Soulek/Burgtheater

Але воно є. У кольорі шкіри, підборі відтінків фарб, у зображенні світла в залі, у позолоті на одязі персонажів і на рамі. Не те золото, про яке ми говоритимемо через кілька рядків, а те, яке можна було приховати між консервативних мазків. Татова наука дала Густаву можливість бути інакшим через свою призвичаєність до високого матеріалу. Потім він використовував його не лише у фарбі, але й через драпірування, перебивання і щось на кшталт приклеювання. Та він не просто демонстрував ним свою окремішність та унікальність, а вкладав у це сенс. Який? Сакральний.

Візантійські відкриття

У 1903 році Густав, який терпіти не міг мандри, опинився у Равенні, Італія. Своїй найкращій подрузі і, можливо, коханці Емілії Фльоґе у короткій листівці писав, що місто – жалюгідне, а от мозаїки неперевершені. Йшлося про мозаїки VI століття з собору святого Віталія. Вони були створені під час правління Константинополя у Равенні та чудово ілюструють уявлення візантійців про святість. Їх художник і взяв за основу своєї майбутньої творчості.

Мозаїка Теодори з апсиди собору святого Віталія, Равенна
Мозаїка Теодори з апсиди собору святого Віталія, Равенна
Мозаїка з апсиди собору святого Віталія, Равенна
Мозаїка з апсиди собору святого Віталія, Равенна

Візантійці стали нащадками Давньої Греції у період, коли язичницький світ перетворювався на християнський. Мешканці новоспеченої імперії залюбки прийняли нову релігію, але зіткнулися із проблемою відтворення сакрального. Раніше, щоб зобразити святість бога, можна було просто зробити скульптуру з ідеальною будовою тіла. Але в християнській вірі фізична краса не має значення, важлива – духовна. Щоб зобразити її вирішили використувати сяяння, адже навіть Ісус був світлом з неба. А для творення сяяння вибрали золото, розбили його на тисячі шматочків, відшліфували кожен по-різному і розташували в соборі під таким кутом, щоб вони створювали різні оптичні ефекти. Так золото стало символом святості, чистоти, благородності і духовності. Клімт подумав, що для нього є найбільш сакральним, і таким чином перетворив еротику, надію і красивих жінок у релігійну вершину.

“Портрет Адель Блок-Бауер І”
“Портрет Адель Блок-Бауер І”

Саме наготу та інтимні місця Клімт огортає золотом, що означає: він сакралізує їх найбільше. Якщо придивитися уважніше, можна помітити, що Густав надихається візантійськими традиціями не лише через золото, а й через поєднання кольорів і плоскість картини. Одним з головних відкриттів революції імпресіонізму було використання двовимірних зображень замість тривимірних. Але революція відбулася у Франції, Клімт ж у Австрії разом зі своїм об’єднанням бунтівних художників першим використав плоскість на полотнах і привіз на виставку своїх французьких горе-друзів по інноваціях.

Мікенські візерунки

Якби Густав просто використав золото для своїх зображень, це, скоріше за все, проголосили би несмаком і богохульством. Але він добре вчився в академії мистецтв і захоплювався культурою Давньої Греції, а саме мінойською та мікенською ерою. У гончарстві та створенні фресок представники античності використовували натуральні мотиви, різноманітні зображення квітів, а також геометричні фігури. І ось це нас цікавить найбільше. Греки могли взяти зображення бика, поділити його на частини і кожну з них заповнити різними орнаментами: одну – спіралями, іншу – крапками і колами, третю – хрестами тощо.

Мікенська ваза з биком та птахою. Джерело: British Art Museum
Мікенська ваза з биком та птахою. Джерело: British Art Museum

Золотого Клімта називали орнаменталістом і якщо ми придивомося уважніше до одягу в “Поцілунку”, побачимо, що він розписаний різноманітними фігурами. Дослідники стверджують, що для ілюстрування жіночності Густав використовував кола, а мужності – квадрати та прямокутники. У місці зіткнення двох начал, обіймів, поцілунку ці два орнаменти переплітаються, підкреслюючи акт злиття.

Фрагмент з картини “Поцілунок”
Фрагмент з картини “Поцілунок”

Цікавою у використанні орнаментів є серія з трьох мозаїк “Стоклет Фріз”. Головний її елемент “Дерево Життя” переповнений завитками та спіралями. Закручені гілки символізують безперервність життя. Вони крутяться, повертаються спірально і хвилеподібно, створюючи клубки могутніх гілок, довгих лоз і крихких ниток, що ілюструє життєву складність. Гілки дерева, які тягнуться до неба, і коріння, яке впивається в землю, створюють зв'язок між високим райським світом і низьким людським.

“Дерево життя. Стоклет Фріз”
“Дерево життя. Стоклет Фріз”

Ліворуч від “Дерева життя” ми бачимо мозаїку “Сподівання”. Візерунки, використані на її одежі, нагадують про якусь культуру. Впізнали єгипетські піраміди? Навіть поза, у якій стоїть героїня, схожа на красунь з цієї древньої цивілізації. Але мікенський вплив є і в цій роботі: зображаючи фігури богинь у глиняних статуетках, греки стилізували та декорували їх настільки, що ми не впізнаємо людське тіло.

І на завершення поговоримо про фінальну мозаїку “Стоклет Фрізу” – “Завершення” (англ. “Fulfilment”, що в перекладі може також означати сповнення). За орнаментами вона нагадує “Поцілунок”, адже ілюструє той самий момент. Тут також переплітаються округлі фігури з квадратними, чоловік обіймає рудоволосу жінку (“типаж” Клімта) і їхнє кохання сакральне.

"Завершення. Стоклет Фріз"
"Завершення. Стоклет Фріз"

Завершивши “Завершенням”, ми запевняємо, що це далеко не завершення. Коли Клімту набридло золото, він почав експериментувати з кольором, малював пуантулістсько-клімтовські-абстрактні пейзажі, поєднував класику з ар нуво, вкладав свідомо чи несвідомо фрейдистські символи в картини і просто був цікавим дядьком у блакитній довгій сорочці а-ля робі. Далі буде.

Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

bottom of page