top of page

Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

Густав Клімт на променаді

Усім потрібен відпочинок. Особливо, якщо у робочий час ви провокуєте критиків оголеними жінками, спокушаєте своїх натурниць, робите 14 дітей і віддаєте всю любов котикам. У перервах між золотими православними поцілунками та прослуховуванням Бетховена Густав Клімт проводив час на озері, писав абстрактно-пуантилістські пейзажі й завойовував любов азійських поціновувачів.

Густав з Емілією Фльоґе плаває в сльозах критиків
Густав з Емілією Фльоґе плаває в сльозах критиків

Від 1900 впродовж 16-ти років австрійський модерніст проводив літні канікули на альпійському озері Аттерзее у курортному регіоні Зальцкаммергут. Художник брав блакитну робу, полотна, Емілію Фльоґе та вирушав плавати на човниках і писати, писати, писати. Ми вже розповідали, як під час мандрівки Італією Густава приголомшили візантійські мозаїки з собору святого Віталія. Але не лише сакральне золото зайняло своє місце в творчості художника після знайомтсва з православним мистецтвом – мозаїки загалом стали новим захопленням митця.

Щоб віддати належне новому вподобанню, Клімт у своїх пейзажах поєднував хитросплетені цятки, візерунки й бризки фарб. Він наче вибудовував із цих компонентів мозаїку, роблячи кожен мазок окремим не змішуючи їх між собою. До речі, через це пейзажі Клімта ще й називають неопуантилістськими, бо вони схожі на роботи Жоржа Сера й Поля Сіньяка.

Поль Синьяк
Поль Синьяк
Жорж Сера
Жорж Сера

Пуантилізм – це стиль, який передбачає орнаментальність й написання окремими цятками (з французької "point" - крапка). Художники залишали грубі мазки на полотні й у такий спосіб робили картину дещо абстрактною. Пуантилістські пейзажі потрібно споглядати з відстані – тоді картина має цілісний вигляд. Так само й у роботах Клімта.

Густав Клімт вимальовує цяточки
Густав Клімт вимальовує цяточки

Тяжіння до цього стилю присутнє навіть на його ранніх, ще реалістичних пейзажах. Клімт змішував мазки, однак робив їх різкішими, аніж потрібно. Вони помітні, розтягнуті й сплетені між собою.


Ранні пейзажі Клімта
Ранні пейзажі Клімта

Густав любив роботи Клода Моне. Деякі пейзажі Клімта надзвичайно схожі на роботи геніального французького мазючки. Наприклад, зображення води озера Аттерзее, яке так і називається “Озеро Аттерзее” (Густав не вирізнявся креативністю у сфері неймінгу), написане в імпресіоністичній манері. Якби не яскравий бірюзовий колір, непритаманний Моне, відрізнити полотна художників було б складно.

Озеро Аттерзее або дань поваги Клоду Моне
Озеро Аттерзее або дань поваги Клоду Моне

Улюбленими місцями Густава були узбережжя, споруди на ньому (наприклад, церква в Унтерах ам Аттерзее) і замок Каммер. Сади, алеї й будівлю останнього Клімт писав найчастіше. Ймовірно, австрієць перейняв від свого французького кумира Моне не лише стильові особливості, але й звичку писати на пленері. Втім, імпресіоністи хотіли через оптичний ефект передати миттєвість світла, повітря й кольору. Густав же намагався зробити свої картини більш декоративними. Як і інші роботи художника, його пейзажі мають елементи дизайну. У Клімта стирається межа між високим мистецтвом і декорацією. Через це, до речі, на аукціонах його покупцями часто є азійці, у культурі яких вона також нечітка. Пейзажі Клімт писав на квадратних полотнах розміром 110Х110. Дерева були основою квадратної композиції. Природа на картинах австрійця – не тло для події, а самодостатній організм, символ, живий герой полотна.


Пейзажі – це єдиний нефігуративний тип живопису, який цікавив митця. Задля декоративності наш золото-австрійський модерніст також попрощався зі звичною композицією й перспективою. На пейзажах Клімта завжди завищений або занижений горизонт, що робить їх майже абстрактними. Художник однаково деталізував близькі й віддалені об’єкти, моделював їх чітко та різко. Пейзажі Клімта чимось схожі на арабські орнаментальні килими (ні, не ті, що висять на стінах у квартирі вашої бабусі).

Навіть на канікулах в Атерзее Клімт багато працював. У Відні він мав звичку писати з десятої ранку до восьмої вечора, тож продовжував так робити й під час відпочинку в Альпах. Не знаємо, чи ображалася Емілія Фльоґе на те, що Густав проводив час із картинами, а не з нею, та ми Клімтові за це вдячні – австрієць залишив нам близько півсотні прекрасних пейзажів.

Сонях, який насправді Емілія Фльоґе, яка насправді сонях
Сонях, який насправді Емілія Фльоґе, яка насправді сонях

У Густава був дисциплінований розпорядок дня: перший пленер зранку, другий – після обіду. Задля максимальної деталізації картин він використовував бінокль. Іноді, аби втекти від бентежного життя (чи, можливо, Емілії), Клімт брав мольберт і фарби в човен та плив на середину озера. Спочатку писав, дихав, думав про котиків у Відні (але ми не впевнені), а тоді остаточно втомлювався від веслування назад.

Емілія, яка злиться, що Клімт знову втік в озеро
Емілія, яка злиться, що Клімт знову втік в озеро

Зараз пейзажі австрійського модерніста продають за сотні мільйонів доларів, хоч на них і немає дорогоцінних металів. Клімтові не потрібно використовувати золото, аби бути геніальним і творити прекрасне. Не поцілунками єдиними. Далі буде.


Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

bottom of page