top of page

Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

«Дитячі ігри» Пітера Брейгеля Старшого



Коли не існувало комп’ютерів та інтернету, діти проводили час на вулиці, де грали у футбол, піжмурки чи квача. Ці та інші дитячі забави зображені на картині «Дитячі ігри» Пітера Брейгеля Старшого. Розповідаємо, для чого нідерландський художник написав картину-ілюстрацію мало не всіх дитячих розваг XVI століття.


Що зображено?


Згідно з підрахунками, на полотні зображено понад двісті фігур, які залучені до близько вісімдесяти дитячих ігор. Може здатися, що таку кількість людей можливо намалювати лише на полотні розміром із кімнату, але насправді «Дитячі ігри» — це маленька картина розміром 118х161 см. Художник зобразив дитячі будні у реалістичній манері, де діти не лише граються ляльками чи назганяють один одного, але й конфліктують між собою і навіть б’ються. Мистецтвознавці вважають, що на картині зображений лише один дорослий персонаж – жінка, яка обливає водою двох хлопчиків, що зчепилися у бійці. Також на картині є персонаж алюзія на ремесло Брейгеля – дівчинка, яка розтирає червоні цеглини у порошок, який художники використовували як пігмент для фарби Саме полотно можна вважати грою, адже незліченна кількість маленьких фігурок мовби запрошує глядача пригледітися і віднайти якнайбільше різних забав.


Що це означає?


Сучасник Брейгеля, письменник Еразм Ротердамський у своєму творі «Похвала Глупоті» писав, що «немає нічого дурнішого ніж серйозне сприйняття грайливости й також немає нічого безглуздішого ніж дурощі у серйозних справах». Натхненний цією роботою, Брейгель написав картину, де дитячі забави служать метафорою дурости та абсурду, що притаманні світу дорослих. Як і в дорослому світі, чимало дитячих фігурок сповнені жорстокости та ненависти один до одного. Наприклад, художник зобразив гру, де діти формують прохід, через який один із них має пробігти, тоді як решта штовхаються та дають йому стусанів. Інший гурт дітей вигадав ще одну контроверсійну розвагу — вони оточили хлопчика та виривають йому волосся із голови. Нажаханий вираз обличчя дитини свідчить про те, що йому геть не до вподоби така забава. Але на полотні також можна знайти і мирні ігри, як-от пускання мильних бульбашок чи будування пісочного замку. Зрештою, не всі ми — жорстокі.


Хаос, поспіх, метушня – ось перші асоціації, які виникають при спогляданні полотна. Тими ж словами можна описати життя сучасних людей, які настільки заклопотані власними турботами, що не помічають, як поряд із ними з когось знущаються, б’ють чи грабують. Брейгель дозволяє авдиторії поглянути на себе збоку.



Ваша підтримка забезпечує створення контенту, існування проєкту і його авторів та авторок

bottom of page